Це проспективне дослідження провели з метою вивчення щоденних симптомів у негоспіталізованих медичних працівників з негативними і позитивними результатами тесту на COVID-19.
У пацієнтів з
COVID-19 легкого ступеня тяжкості частіше зустрічається тривале погіршення нюху
і смаку. Це спостереження також характерно для задишки легкого ступеня, але не
для болю в горлі, лихоманки, кашлю, головного болю або м'язового болю.
Це проспективне
дослідження провели з метою вивчення щоденних симптомів у негоспіталізованих
медичних працівників з негативними і позитивними результатами тесту на
COVID-19.
У цьому
дослідженні 630 учасників з негативними результатами тесту і 210 з позитивними
результатами тесту на COVID-19 спостерігали протягом періоду до 90 днів після
тестування. Вони щодня повідомляли про симптоми, пов'язані з SARS-CoV-2, потім
симптоми оцінювали за допомогою графіків і логістичної регресії.
Протягом 90 днів
близько 30% учасників з позитивним результатом тесту на COVID і близько 0%
учасників з негативним результатом тесту на COVID спостерігали зниження смаку
та нюху (скориговане відношення шансів 86,07). 20% учасників з позитивними
результатами тесту на COVID повідомляли про задишку, яка знизилася до 5% через
30 днів, при цьому не досягнувши рівня, характерного для учасників з
негативними результатами тесту на COVID (скориговане відношення шансів 6,88).
Серед учасників з
позитивними результатами тесту тимчасово переважали м'язовий біль, лихоманка,
кашель, головний біль, біль в горлі. Через 30 днів збільшення частоти симптомів
не спостерігалося. Жінки і особи віком 45 років і старше були більш схильні до
тривалих симптомів коронавірусної інфекції.
У осіб з легким
перебігом коронавірусної інфекції поширеність тривалого зниження нюху і смаку
значно зростає.
International Society for Infectious Diseases
Day-by-day symptoms following positive and negative PCR tests for SARS-CoV-2 in non-hospitalized healthcare workers: A 90-day follow-up study
Kent J Nielsen і співавт.
Коментарі (0)