EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Зниження нюху і смаку у пацієнтів з легким перебігом COVID-19

Зниження нюху і смаку у пацієнтів з легким перебігом COVID-19 Зниження нюху і смаку у пацієнтів з легким перебігом COVID-19
Зниження нюху і смаку у пацієнтів з легким перебігом COVID-19 Зниження нюху і смаку у пацієнтів з легким перебігом COVID-19

Це проспективне дослідження провели з метою вивчення щоденних симптомів у негоспіталізованих медичних працівників з негативними і позитивними результатами тесту на COVID-19.

Дивитися все

Гловні тези

У пацієнтів з COVID-19 легкого ступеня тяжкості частіше зустрічається тривале погіршення нюху і смаку. Це спостереження також характерно для задишки легкого ступеня, але не для болю в горлі, лихоманки, кашлю, головного болю або м'язового болю.

Передумови до проведення дослідження

Це проспективне дослідження провели з метою вивчення щоденних симптомів у негоспіталізованих медичних працівників з негативними і позитивними результатами тесту на COVID-19.

Методологія

У цьому дослідженні 630 учасників з негативними результатами тесту і 210 з позитивними результатами тесту на COVID-19 спостерігали протягом періоду до 90 днів після тестування. Вони щодня повідомляли про симптоми, пов'язані з SARS-CoV-2, потім симптоми оцінювали за допомогою графіків і логістичної регресії.

Результати

Протягом 90 днів близько 30% учасників з позитивним результатом тесту на COVID і близько 0% учасників з негативним результатом тесту на COVID спостерігали зниження смаку та нюху (скориговане відношення шансів 86,07). 20% учасників з позитивними результатами тесту на COVID повідомляли про задишку, яка знизилася до 5% через 30 днів, при цьому не досягнувши рівня, характерного для учасників з негативними результатами тесту на COVID (скориговане відношення шансів 6,88).

Серед учасників з позитивними результатами тесту тимчасово переважали м'язовий біль, лихоманка, кашель, головний біль, біль в горлі. Через 30 днів збільшення частоти симптомів не спостерігалося. Жінки і особи віком 45 років і старше були більш схильні до тривалих симптомів коронавірусної інфекції.

Висновок

У осіб з легким перебігом коронавірусної інфекції поширеність тривалого зниження нюху і смаку значно зростає.

Джерело:

International Society for Infectious Diseases

Стаття:

Day-by-day symptoms following positive and negative PCR tests for SARS-CoV-2 in non-hospitalized healthcare workers: A 90-day follow-up study

Автори:

Kent J Nielsen і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: