EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад

Вживання чорниці для зниження симптомів функціональних розладів шлунково-кишкового тракту

функціональні розлади шлунково-кишкового тракту функціональні розлади шлунково-кишкового тракту
функціональні розлади шлунково-кишкового тракту функціональні розлади шлунково-кишкового тракту

Було проведено рандомізоване перехресне дослідження, спрямоване на оцінку впливу вживання чорниці на функціонування, самопочуття та виразність абдомінальних симптомів у осіб із діагностованими функціональними розладами шлунково-кишкового тракту (ФРШКТ).

Дивитися все

Гловні тези

В осіб із функціональними розладами шлунково-кишкового тракту вживання чорниці допомагає знизити виразність абдомінальних симптомів, а також покращити функціонування та самопочуття.

Передумови до проведення дослідження

Було проведено рандомізоване перехресне дослідження, спрямоване на оцінку впливу вживання чорниці на функціонування, самопочуття та виразність абдомінальних симптомів у осіб із діагностованими функціональними розладами шлунково-кишкового тракту (ФРШКТ).

Методологія

У цьому подвійному сліпому дослідженні 43 пацієнти з ФРШКТ були рандомізовані для отримання або сублімованої чорниці (у кількості, еквівалентній 180 г свіжої чорниці), або плацебо, що відповідає за калорійністю та вмістом цукру. Дослідження включало проведення дихальних тестів на непереносимість фруктози, щоб оцінити вплив метаболізму фруктози кишковою мікробіотою на виразність симптомів у пацієнтів із ФРШКТ.

Основні кінцеві точки включали порівняння відмінностей в оцінках за шкалою оцінки виразності симптомів з боку шлунково-кишкового тракту (GSRS) та полегшення абдомінальних симптомів через 6 тижнів втручання. Додаткові кінцеві точки включали аналіз результатів дихального тесту на непереносимість фруктози, оцінок Бристольської шкали форми калу та оцінок якості життя та функціонування (з використанням опитувальника OQ45.2).

Результати

У учасників, які отримували чорницю, відзначалося статистично значуще більше зниження виразності абдомінальних симптомів, ніж в учасників, які отримували плацебо (53% порівняно з 30%). Незважаючи на невелике покращення загальної оцінки та оцінки інтенсивності болю за GSRS (відмінності середніх значень між групами лікування: -3,4 та -1,0 відповідно), відмінності не були статистично значущими. У учасників, які отримували чорницю, відзначалося поліпшення оцінок OQ45.2 порівняно з учасниками, які отримували плацебо (різниця середніх значень між групами лікування: -3,2). Відмінності між групами лікування з погляду інших оцінок були статистично значущими.

Висновок

В осіб з ФРШКТ вживання чорниці забезпечувало зниження виразності абдомінальних симптомів та покращення функціонування, якості життя та загального самопочуття порівняно з плацебо. Корисний ефект чорниці, обумовлений поліфенолами і харчовими волокнами, що містяться в ній, не залежав від вмісту цукру в обох видах лікування.

Джерело:

Nutrients

Стаття:

Blueberries Improve Abdominal Symptoms, Well-Being and Functioning in Patients with Functional Gastrointestinal Disorders

Автори:

Clive H. Wilder-Smith і співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: