Подагра — поширене запальне захворювання суглобів, що впливає на якість життя. У результаті дослідження вивчали, як різні жирні кислоти впливають на ризик подагри.
Прості рекомендації щодо раціону харчування, такі як включення більшої кількості n-6 поліненасичених жирних кислот (ПНЖК) та лінолевої кислоти при обмеженні n-3 ПНЖК, можуть сприяти зниженню ризику подагри.
Подагра — поширене запальне захворювання суглобів, що впливає на якість життя. У результаті дослідження вивчали, як різні жирні кислоти впливають на ризик подагри.
У цьому дослідженні використовували дані 268 174 учасників з бази даних UK Biobank з рівнями жирних кислот, виміряними на вихідному рівні (2006–2010 гг.), та 15 194 учасників з результатами наступних вимірювань. Моделі пропорційних ризиків Коксу використовували для оцінки зв'язку між рівнем жирних кислот і захворюваністю на подагру, тоді як причинно-наслідковий зв'язок оцінювали методом менделевської рандомізації.
Підвищені рівні n-6 ПНЖК, особливо лінолевої кислоти, сприяють зниженню ризику подагри, тоді як вищі рівні n-3 ПНЖК сприяють його підвищенню.
Food & Function journal
Lower plasma linoleic acids as a risk factor for gout: an integrated analysis of population-based cohort and genetic data
Hao-Wei Tao та співавт.
Коментарі (0)