Мета цього систематичного огляду та метааналізу полягала в оцінці корисності продуктів, що містять пробіотики, з точки зору покращення перистальтики кишечника та вивчення змін у мікробіоті кишечника у дорослих пацієнтів з функціональним запором (поширеним функціональним розладом шлунково-кишкового тракту).
Вживання продуктів, які містять пробіотики, може ефективно підвищити частоту випорожнень, покращити їх консистенцію та полегшити симптоми, пов'язані з функціональним запором.
Мета цього систематичного огляду та метааналізу полягала в оцінці корисності продуктів, що містять пробіотики, з точки зору покращення перистальтики кишечника та вивчення змін у мікробіоті кишечника у дорослих пацієнтів з функціональним запором (поширеним функціональним розладом шлунково-кишкового тракту).
Було здійснено пошук у базах даних ClinicalTrials.gov, Cochrane Library та PubMed для виявлення рандомізованих контрольованих досліджень (РКД), що охоплює як опубліковані дослідження, так і літературу, не індексовану в медичних базах даних. Втручання передбачало вживання продуктів, що містять пробіотики, включаючи синбіотики або пробіотики, з контролем плацебо. Було проведено оцінку ризику систематичної помилки. Ефективність перистальтики кишечника визначали на основі частоти випорожнень, їх консистенції та оцінки симптомів запору пацієнтом (PAC-SYM).
Зміни в мікробіоті кишечника оцінювали за допомогою таких показників, як α-різноманіття, β-різноманіття та зміни відносної поширеності. Для вивчення гетерогенності було проведено аналіз у підгрупах, аналіз чутливості та аналіз методом метарегресії з випадковими ефектами. Якість доказів перевіряли з використанням системи оцінки, розробки та експертизи ступеня обґрунтованості клінічних рекомендацій (GRADE).
В аналіз було включено загалом 17 досліджень за участю 1256 пацієнтів; при цьому спостерігався високий рівень згоди між дослідниками (каппа-статистика = 0,797). Порівняно з плацебо, вживання продуктів, що містять пробіотики, забезпечувало значне підвищення частоти випорожнень (зважена різниця середніх (ЗРС) 0,93; 95 % довірчий інтервал (ДІ) від 0,47 до 1,40; p = 0,000; I² = 84,5%; «низький»), поліпшення консистенції випорожнень (ЗРС 0,38; 95% ДІ від 0,05 до 0,70; p = 0,023; I² = 81,6%, «дуже низький») та знижені оцінки за опитувальником PAC-SYM (ЗРС -0,28; 95 % ДІ від -0,45 до -0,11; p = 0,001; I² = 55,7 %, «дуже низький»).
Результати оцінки в підгрупах свідчили, що синбіотики були більш ефективними у підвищенні частоти випорожнень порівняно з пробіотиками. Продукти, що містять пробіотики, не впливали на α- або β-різноманітність, але збільшували відносну поширеність конкретних штамів.
Вживання продуктів, що містять пробіотики, забезпечувало суттєве покращення частоти випорожнень, їх консистенції та зниження виразності симптомів функціональних запорів, одночасно збільшуючи відносну кількість певних штамів у мікробіоті кишечника. Потрібні подальші високоякісні РКД, спрямовані на порівняння різних втручань.
BMJ Open
Efficacy in bowel movement and change of gut microbiota on adult functional constipation patients treated with probiotics-containing products: a systematic review and meta-analysis
Fei Ding і співавт.
Коментарі (0)