EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Ефективність застосування наявних біологічних або синтетичних препаратів у поєднанні з метотрексатом у пацієнтів із ревматоїдним артритом Ефективність застосування наявних біологічних або синтетичних препаратів у поєднанні з метотрексатом у пацієнтів із ревматоїдним артритом
Ефективність застосування наявних біологічних або синтетичних препаратів у поєднанні з метотрексатом у пацієнтів із ревматоїдним артритом Ефективність застосування наявних біологічних або синтетичних препаратів у поєднанні з метотрексатом у пацієнтів із ревматоїдним артритом

Що нового?

Тофацитиніб, етанерцепт і ритуксимаб є лікарськими засобами, які мають найвищу ймовірність викликати відповіді згідно з критеріями ACR50 або ACR70 через 12 місяців на ранній стадії захворювання тривалістю менше 1 року.

Згідно з результатами байєсівського змішаного порівняння варіантів лікування (ЗПВЛ), опублікованих у журналі «Clinical Rheumatology», тофацитиніб, етанерцепт і ритуксимаб є лікарськими засобами, що мають найвищу ймовірність викликати відповіді ACR50 або ACR70 через 12 місяців на ранній стадії захворювання тривалістю менше 1 року.

Застосовувана наразі парадигма лікування ревматоїдного артриту (РА) передбачає лікування пацієнтів на ранній стадії захворювання. Попередні ЗПВЛ, засновані на метааналізі, були спрямовані на виявлення найбільш ефективних лікарських засобів для застосування на ранній стадії захворювання, за умов, що встановлення діагнозу потребувало від 6 місяців до 2 років. Метою цього дослідження, проведеного Vincenzo Venerito та співавт., була оцінка за допомогою байєсівського мережевого метааналізу того, які біологічні або синтетичні препарати з більшою ймовірністю дозволять досягти хорошої клінічної відповіді протягом 1 року в пацієнтів на ранній стадії захворювання тривалістю менше 1 року.

У базах даних EMBASE, MEDLINE, Кокранівській бібліотеці та Clinicaltrials.gov виконували пошук опублікованих за період з 1990 р. по вересень 2017 р. рандомізованих контрольованих досліджень (РКД) з оцінки застосування біологічних та синтетичних препаратів у поєднанні з метотрексатом при лікуванні пацієнтів з ранньою стадією захворювання тривалістю менше 1 року відповідно до бажаних правил повідомлення щодо результатів систематичних оглядів та метааналізу. Через 1 рік кінцевою точкою, яка становила інтерес, було досягнення відповіді за критеріями Американської колегії ревматологів (ACR) 50 та ACR 70. Оцінку проводили за допомогою програмного забезпечення WinBUGS 1.4 з використанням моделі з постійними ефектами. До аналізу були включені 14 досліджень. У тофацитинібу (64,83 %) та в етанерцепту (23,26 %) була виявлена найвища ймовірність досягнення відповіді ACR50. У разі застосування ритуксимабу відзначалася найвища ймовірність досягнення відповіді ACR70 (52,81 %), друге місце займав етанерцепт (26,85 %).

Автори дослідження дійшли висновку, що очікуване проведення подальших РКД, а також прямі порівняльні дослідження та використання рентгенологічних кінцевих точок у дослідженнях паралельно із клінічними, дасть більше інформації щодо лікування пацієнтів з РА.

Джерело:

Clinical Rheumatology

Стаття:

A Bayesian mixed treatment comparison of efficacy of biologics and small molecules in early rheumatoid arthritis

Автори:

Vincenzo Venerito та співавт.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді en ru ua
Спробуй: