EN | UA
EN | UA

Підтримка Медзнат

Назад
Модифікована вісмут-вмісна квадротерапія (мВКТ) та одночасна терапія: перспективні опції першої лінії для лікування інфекції H. pylori Модифікована вісмут-вмісна квадротерапія (мВКТ) та одночасна терапія: перспективні опції першої лінії для лікування інфекції H. pylori
Модифікована вісмут-вмісна квадротерапія (мВКТ) та одночасна терапія: перспективні опції першої лінії для лікування інфекції H. pylori Модифікована вісмут-вмісна квадротерапія (мВКТ) та одночасна терапія: перспективні опції першої лінії для лікування інфекції H. pylori

Що нового?

Нове дослідження виявило, що у пацієнтів, інфікованих H. рylori, двотижнева мВКТ та режим одночасної терапії забезпечують високі показники ерадикації. Більшість пацієнтів демонстрували добрий комплаєнс. Порівняно з мВКТ, в групі одночасної терапії у більшої кількості пацієнтів виникали побічні ефекти. 

На базі третинного медичного центру було проведене проспективне рандомізоване відкрите контрольоване дослідження з метою порівняння мВКТ та одночасної терапії як потенційних режимів першої лінії лікування хелікобактерної інфекції. Загалом 136 пацієнтів рандомізували для отримання мВКТ (n=68) або одночасної терапії (n=68) впродовж 2 тижнів.

Модифікована терапія з вісмутом включала інгібітор протонної помпи (ІПП), вісмут, метронідазол та тетрациклін для прийому двічі на день. Режим одночасної терапії передбачав прийом ІПП, кларитроміцину, метронідазолу та амоксициліну двічі на день. Оцінювали рівень ерадикації H.pylori, асоційовані побічні ефекти та комплаєнс. Для контролю ерадикаіції застосовували дихальний тест з 13C-сечовиною, пацієнти проходили тестування не раніше ніж через 4 тижні після завершення терапії. Діагностика інфекції H.pylori проводилася гістологічно або за допомогою швидкого уреазного тесту. 

Демографічні характеристики пацієнтів не мали суттєвих відмінностей між двома групами терапії. За результатами статистичних аналізів за наміром застосувати втручання (ITT) та даних пацієнтів, які виконали протокол дослідження, рівні ерадикації були вищими в групі мВКТ порівняно з групою одночасної терапії, як слідує з таблиці:  

 

Рівень ерадикації

Група мВКТ

Група одночасної терапії

Аналіз ITT

88,2% (60/68)

79,4% (54/68)

Аналіз по виконанню протоколу

98,4% (60/61)

93,1% (54/58)

 

 

Порівняно з групою мВКТ, в групі одночасної терапії більше пацієнтів повідомили про побічні ефекти. Всі пацієнти демонстрували добрий комплаєнс, що відображено в наступній таблиці:

 

 

Група мВКТ

Група одночасної терапії

Пацієнти, які повідомили про побічні ефекти

33,8% (23/68)

51,5% (35/58)

Пацієнти з добрим комплаєнсом

85,3% (58/68)

82,4% (56/68)

 

У підсумку, як мВКТ, так і одночасна терапія є цінними опціями емпіричної терапії 1-ї лінії для ерадикації H. pylori. З урахуванням показників комплаєнсу та побічних ефектів, мВКТ має деякі переваги. Є потреба в більшому проспективному дослідженні для підтвердження отриманих результатів.

Джерело:

World Journal of Gastroenterology

Стаття:

Two-week bismuth-containing quadruple therapy and concomitant therapy are effective first-line treatments for Helicobacter pylori eradication: A prospective open-label randomized trial

Автори:

So Jeong Kim et al.

Коментарі (0)

Рекомендації

Ви хочете видалити цей коментар? Будь ласка, вкажіть коментар Невірний текстовий зміст Текст не може перевищувати 1000 символів Щось пішло не так Скасувати Підтвердити Підтвердити видалення Приховати відповіді Вид Відповіді дивитися відповіді ua
Спробуй: